Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

DOL

Dol je selo sa 108 stanovnika pri sjevernoj obali otoka Brača.

Selo je smješteno u vrhu plodne doline koja se proteže od mora u Postirima i račva se ispred Dola na dva velika kraka: prema jugoistoku Prividoli i jugozapadu Zadubja, Kotolci. Na mjestu račvanja, tridesetak metara ispod zemlje nalaze se podzemna slatkovodna jezera.

Stanovništvo živi od poljoprivrede: masline, vinogradi, mandarine. Nekolicina radi u raznim bračkim firmama, a nekoliko obitelji se bavi stočarstvom.
Djeca pohađaju osnovnu školu i dječji vrtić u Postirima, čijoj općini Dol pripada.

U selu postoji novoosnovana vinarija «Centra za vinokulturu» sa vinotekom «Crkvena konoba», te još jedan ugostiteljski objekat, Konoba "Toni".

POVIJEST

Naselje Dol se u pisanim dokumentima po prvi put spominje 1345. godine Trideset godina kasnije se po prvi put spominje plemić Klimša Baloević, a zanimljivo je da se to prezime u Dolu očuvalo i do današnjih dana. Prvih 250 godina postojanja pripadala su Postirskoj župi, što se saznaje iz kronike popa Hrankovića od 1405. godine. Prve pisane župne knjige počinju se pisati 1622. godine, a iz njih se doznaje da je ju to vrijeme Dol imao 135 stanovnika. Današnja crkva je izgrađena 1887. godine,a njezina izgradnja je trajala punih 15 godina. Mjesto Dol danas broji oko 200 stanovnika koji se bave vinogradarstvom, maslinarstvom i uzgojem domaćih životinja.

ŽUPA

Dol je maleno naselje od 135 stanovnika, 2 kilometra sjeverno od Postira. Samo ime govori da je smješten u zaklonjenoj udolini. Dol je od samog postanka bio i ostao hrvatsko naselje, o čemu nam svjedoče i starohrvatske crkvice na okolnim vrhuncima kao zaštitnici i čuvari ove župe.

Među njima se posebni ističe crkvica sv. Mihovila na Miholju ratu (po kojoj je ovaj predio i dobio ime) iz IX. i X. st. Vrata crkvice su od rimskog sarkofaga, iznad kojih je s radikalno složenim stijenama polukružna lunet. Oko crkvice su i grobovi koji izgledom i načinom ukopavanja svojih mrtvih pripadaju starohrvatskim grobovima IX.-XI. st.

Štovanje sv. Mihovila pokazuje da je ono mnogo starije od župske crkve, koja je tek kasnije sagrađena. Do ove crkvice se hodočasnički ide na Veliki petak u jutarnjim satima, te se prolazi uz crkvicu sv. Petra i sv. Vida.

Na drugom brdu je porušena crkvica sv. Vida, koji je i na ovim prostorima imao svoje štovatelje, za razliku od Vidove gore. Od ove crkvice ostali su gotovo samo temelji. Uz stari put, koji vodi iz Nerežišća u Pražnice, još je stara crkvica sv. Barbare (XI. st.) - središnja točka otoka. Crkvica sv. Petra je sasvim blizu mjesta, s malim zvonikom na kojem je najstarije zvono na otoku s natpisom: "Magister Michael me fecit". Ovo je bila nekada župna crkva, a potjeće iz XIV. st. Cestom prema Postirama, na desnoj strani, je crkvica sv. Roka kojoj župljani posebno hodočaste na dan ovog sveca, 16. VIII. Tada se okupe na slavljenje Euharistije u 6 sati ujutro. Na groblju, koje je udaljeno od naselja 500 metara, je crkvica sv. Ivana. Župna crkva posvećena je Očišćenju Blažene Djevice Marije, čija se svetkovina posebno svečano slavi 2. II.

Uz navedeni, glavni, župni blagdan, u župi se još svetkuje blagdan Srca Isusova. Crkva je sagrađena 1866.-1886. g., a obnovljena je prvi puta 12. IX. 1957. g. Posvetio ju je tada biskup Mihovil Pušić.

Osim glavnog oltara, u crkvi su još dva: Blažene Djevice Marije i Srca Isusova. Značajnu pozornost u crkvi privlači i barokno raspelo koje je u vjernika poznatije pod nazivom Dolski Skrst.

FOTO GALERIJA

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.