brac online

SUMARTIN

Sumartin je najistočnije, ujedno i najmlađe bračko primorsko mjesto, koje su 1648. godine naselili ljudi s dalmatinskoga kopna i iz Hercegovine.Ime je dobio po crkvici sv. Martina.

Najistaknutije građevine u mjestu su franjevački samostan, u kojem je boravio i fra Andrija Kačić Miošić(1704.-1760.), te župna crkva Gospe od Anđela, koja je sagrađena u razdoblju od 1911. do 1913. godine.

Muzej franjevačkog samostana sadrži vrijedne umjetničke slike(među kojima se izdvaja ranobarokna Posljednja večera iz druge polovice XVII. st.). Vrlo su vrijedan eksponat i matične knjige od 1665.-1755. god. pisane bosančicom.

Trajektna luka u Sumartinu povezuje s kopnom dio otočkog stanovništva.

POVIJEST

Tijekom 17. stoljeća kada su turci harali prostorima sadašnje Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine, na našem otoku se naselio makarski gvardijan, fratar Petar Kubat. On se s desetak obitelji iz dalmatinske zagore, te Bosne i Hercegovine ukrcao na lađu u makarskoj luci i tražili prvo sigurno utočište. Pronašli su ga na mjestu današnjeg Sumartina. Tamo su izgradili malo svetište u čast njihovog starog zaštitnika sv. Martina po kojemu je Sumartin u 19. stoljeću dobio ime.

Naselje su prozvali Vrh Brača. No u ovom slučaju "Vrh" se ne odnosi na visoku nadmorsku visinu mjesta nego na njegovu orijentaciju. Kako je Sumartin na samom istoku otoka, tako je i "Vrh" označavao kraj. Budući da su se naselili na samoj obali i pomalo razvijali mjesto prema obroncima, nije ni čudo što je to mjesto puno kalafata i ribara. Ako prošetate starom jezgrom ovog mirnog mjesta vidjeti će te da su svi ulazi planski postavljeni na južnoj strani, te da nijedna kuća nema ulaz na sjevernoj strani.

Stanovništvo se postepeno povećavalo, sve do 1784. godine kada je kuga prepolovila broj stanovništva na 200 ljudi, a te godine Sumartin dobiva status župe. Neki od poznatih stanovnika Sumartina su hrvatski pjesnik, fra Andrija Kačić Miošić koji je dok je bio u statusu gvardijana započeo i gradnju današnjeg fratarskog samostana. Drugi je fra Andrija Dorotić, svjetski poznati profesor filozofije i teologije.
Dok je na trećem mjestu sigurno najpoznatiji bračanin u svijetu - Mario Puratić. Za one koji ne znaju ovaj Sumartinjanin je jedan od 100 najvećih izumitelja XX. stoljeća, a postao je poznat po izumu koloture za postavljanje i izvlačenje ribarskih mreža iz mora.

ŽUPA

Na mjestu gdje je danas crkvica sv. Martina našli su malu i zapuštenu crkvicu sv. Martina po kojoj se mjesto prozvalo Sumartin. Pod vodstvom franjevaca nova je kršćanska zajednica formirana sredinom XVII.st., a pripadala je župi Gornji Humac.

Sumartin je proglašen samostalnom župom 1714.g., a prvi je župnik bio fra Frano Borojević, mještanin. Na mjestu gdje je bila stara crkva sv. Martina sagrađena je nova. Stara je srušena 1911.g., blagoslov temeljnog kamena obavljen je iste godine, a dovršena je 1913.g. i blagoslovljena na blagdan sv. Martina 1913.g. Crkva je sagrađena prema nacrtu arhitekta Pressela, izvođač radova bio je Vice Barić iz Makarske, a investitor fra Ante Gilić.

Crkvica sv. Nikole na Kruški spada među najstarije ranoromaničke crkve na Braču. Budući da su joj vanjski obris i unutrašnjost oživljeni vitkom kupolom četvrtastog oblika (Davor Domančić), spada među najljepše crkve tog tipa na otoku. Pod zaštitom je regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Splitu.

Crkvica sv. Roka sagrađena je 1696.g. od strane doseljenika iz Velikog Brda, kasnije je predana franjevcima. Nalazi se istočno od Sumartina, na samom rtu otoka Brača, gdje je kasnije podignuto mjesno groblje.

Kapelica sv. Spiridona nalazi se usred Sumartina na Glavici.

FOTO GALERIJA

{vsig}info-mjesta/sumartin{/vsig}

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Fotoradionica "Svijet u bojama…

Deseta je godina održavanja fotoradionice "Svijet u bojama" i peta sezona višemjesečnih...

SplickaScena se vraća na Brač

Nakon rasprodanih dvorana diljem Hrvatske, tematska stand-up predstava "Mi muškarci, vi žene...

"Menopauza" stiže u Supetar

Mjuzikl 'Menopauza', nakon četiri rasprodane dvorane na splitskim Gripama dolazi u Supetar...

Sigurno rukovanje pesticidima

U srijedu, 26.02.2020. u prostorijama Doma kulture u Sutivanu s početkom u...

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.