brac online

Brzim i pravovaljanim reagiranjem te tretiranjem ozlijeđenih mjesta ćete spriječiti brojne neugodnosti i teže posljedice

Vrijeme ljetnih morskih radosti samo što nije počelo. Dok nas za kupanje i brčkanje u moru najčešće vežu lijepa sjećanja, na žalost, koji puta veliko, plavo i duboko more skriva opasnosti i u plićaku. Pri tome ne mislimo na velike i opasne ribe, kao što su morski psi, jer mnogo je veća mogućnost da ćete već na prvom koraku u vodu stati na morskog ježinca, čije bodlje nisu ni malo ugodne, ako stanete na njih. Naime, one duboko prodiru u kožu i meso te ispuštaju pri tome otrov, koji nije opasan za ljude, ali čini ubod još neugodnijim.  

Druga i veća opasnost su meduze koje mogu izazvati vrlo jake opekline na koži. Naime, većina meduza ima duge lovke sa žarnim stanicama, koje ona koristi za lov i obranu. Žarne stanice, naime, luče otrovni sadržaj. Kada vas opeče meduza, bol može varirati od slabije do vrlo jake.

Dakle, ako vam morsku radost prekinu ili ubodi ježinaca ili pak opekline meduze postoje određeni načini kako možete sebi ili svojim bližnjima pomoći u prvim trenucima. Evo načina...

Opekline meduze

Prvo što morate učiniti je da osobi, koju je opekla meduza, pomognete što brži izlazak iz vode, odnosno duboke vode te da što prije spriječite pečenje. Nazovite ili potražite hitnu medicinsku pomoć ako opekline prelaze polovicu uda ili nekog drugog dijela tijela. Naravno, zatražite pomoć u slučaju alergijske reakcije.

Kako biste pružili prvu pomoć osobi koju je opekla meduza, učinite to na način da hladite područje koje je opečeno s morskom vodom, koja će deaktivirati stanice pečenja. Druga mogućnost je da područje koje je opečeno ispirete s octom. To se posebno odnosi na meduze iz tropskih mora. Nikako nemojte opekline ispirati sa slatkom vodom, jer to može izazvati još goru reakciju na koži. Činite to tako dugo dok ne stigne medicinska pomoć. Ukoliko nema mogućnosti za hitnom medicinskom pomoći, morat ćete sami nastaviti tretman ozlijeđene osobe.

S obzirom da će meduza na koži ostaviti svoje lovke, potrebno ih je ukloniti. Ukoliko nemate pri ruci ocat, možete upotrijebiti kremu za brijanje, sapun za tijelo ili pak pomiješajte pijesak, blato i morsku vodu, stvorite pastu i aplicirajte ju na zahvaćeno mjesto. Opečeno mjesto morate „ostrugati“ odnosno „obrijati“ s britvicom ili pak možete upotrijebiti kreditnu karticu, kako biste uklonili lovke koje peku kožu. Nakon toga ponovno nanesite ocat (ako ga imate). Na opečeno mjesto možete aplicirati kremu s hidrokortizonom ili dati oralni antihistamin kako bi olakšali pečenje i oteknuće.

Za laganije opekline meduze, olakšajte pečenje s ledom (led stavite u plastičnu vrećicu kako opeklina ne bi reagirala sa slatkom vodom). Otvorene mjehure čistite tri puta na dan i aplicirajte antibiotsku kremu. Stavite zavoj ako je potrebno. Ako osoba doživi jake opekline od meduze, moguća je i hospitalizacija do nekoliko dana, gdje će osim tretiranja kože, dobiti i protuotrov.

Ubodi morskog ježa

Dovoljan je samo jedan nepažljivi korak i eto bodlje ježinca u tabanu ili nekom drugom dijelu noge i tijela. Što učiniti? Ako je ikako moguće, izvadite bodlje što je prije moguće. Nećemo vam lagati, sigurno će boljeti, ali to je jedini način da započne proces zacjeljivanja.
No, budite sigurni da će vas manje boljeti ako ih čim prije izvadite, a i lakše ćete ih izvaditi u jednom komadu. Ako bodlje ne možete izvaditi prstima, učinite to pincetom, poslužite se dezinficiranom iglom za šivanje.

Postoje još dvije mogućnosti. Mjesto na kojem se nalaze bodlje, namačite što je duže moguće u octu. Naime, ne samo da bi ocat trebao spriječiti širenje otrova, nego bi se bodlje u octu trebale razgraditi. Druga mogućnost je namakanje ubodenog mjesta u vrlo vrućoj vodi, između 45ºC i 50ºC, ako možete izdržati i to najmanje sat i pol. Nakon toga, bol će biti manja ili će nestati, jer će se otrov razgraditi, a i lakše ćete izvaditi bodlje s pincetom.

Imajte na umu da bodlje crnog ježinca ostavljaju crnu boju pod kožom, pa ćete možda imati dojam kao da možda niste izvadili cijelu bodlju. Naravno, prostoji i mogućnost pucanja tanjih bodlji, što može izazvati probleme s upalama. Ukoliko dva dana nakon vađenja bodlji i pravilnog tretiranja ubodenog mjesta, bol ne prolazi i još uvijek su ostala crna mjesta, vjerojatno su unutra ostali djelići bodlje. Ako ih ne možete izvaditi, zatražite liječniku pomoć.  

Nakon što uklonite bodlje, mjesto uboda isperite čistom vodom, te dezinficirajte s octom, alkoholom, te nanesite antibiotsku mast. Mjesto uboda možete zaštiti flasterom, gazom ili zavojem. Niti u kojem slučaju ubode ježinaca nemojte tretirati urinom. Naime, postoji uvriježeno mišljenje kako će tretiranje urinom pomoći da bodlje lakše izađu, što apsolutno nije točno. Urinom možete samo izazvati dodatne infekcije, a osim toga, to nije ni malo ugodan način tretiranja.
Izvor:Žena hr

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.