Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

NESANICAU mnogim slučajevima, nesanica je povezana s lošom "higijenom" spavanja

Imate probleme sa spavanjem, ne možete nikako utonuti u san ili kada zaspite često se budite? Uzroci? Mogu biti različiti; od stresa, psihičkih problema, nepravilne higijene spavanja, pa do određenih zdravstvenih poremećaja i bolesti.

Nesanica ne samo da sprečava normalno mentalno funkcioniranje osobe, nego može s vremenom uzrokovati brojne zdravstvene probleme. Manjak sna može imati utjecaj na sve aspekte života osobe, od nemogućnosti normalnog obavljanja posla (površno obavljen posao, poslovne greške, ozlijede na radu), nemogućnosti sigurnog upravljanja vozilom, probleme s memorijom, poremećaje u ponašanju, posebno česte promjene raspoloženja.

Nedavna istraživanja, također, su dokazala da poremećaj spavanja može doprinijeti poremećaju rada srca, pretilosti i pojavi dijabetesa.

Simptomi poremećaja spavanja

Simptomi mogu varirati, ovisno o tipu poremećaja, a oni mogu uključivati:
•    Pojačanu pospanost tijekom dana
•    Nemogućnost osobe da utone u san ili da spava duže vrijeme (neprestano buđenje)
•    Hrkanje i apnea
•    Sindrom nemirnih nogu
Postoje dvije faze sna - REM faza (rapid eye movement), još poznatija kao faza dubokog sna u kojoj se sanja i non-REM (NREM) faza u kojoj se ne sanja i ima četiri stupnja, od lakog sna do dubokog sna. Te dvije faze spavanja se tijekom noćnog odmora izmjenjuju u više ili manje pravilnim intervalima. Ako osoba nije sposobna proći kroz faze sna može se reći da ima poremećaj spavanja.

Naravno, većina ljudi s vremena na vrijeme ima probleme sa spavanjem, ali kada se taj problem ponavlja iz noći u noć, tada definitivno postoji problem. Osobe koje pate od insomnije ili nesanice mogu satima ležati u krevetu i jednostavno ne mogu utonuti u san. Također, kada i zaspe, vrlo brzo se probude i ne mogu ponovno zaspati ili se neprestano bude tijekom noći.

Loše navike

U mnogim slučajevima, nesanica je povezana s lošom higijenom spavanja. O čemu se ustvari radi? Radi se o lošim navikama koje osoba provodi prije samog spavanja i koje na kraju i remete mogućnost utonuća u san. To može uključivati pijenje kave ili čaja s povećanom dozom kofeina, pušenje i konzumiranje teško probavljive hrane prije spavanja, odlazak u krevet u različita doba večeri i noći, te spavanje pored uključenog TV-a, kompjutera i svijetla. Problem s insomnijom mogu izazvati određeni mentalni problemi - depresija, različite fobije, PTSP...

Problem može biti još veći jer neki od lijekova koji se koriste za liječenje određenih mentalnih poremećaja mogu uzrokovati probleme sa spavanjem. No, i lijekovi za druge indikacije mogu izazvat poremećaje u spavanja:
•    Lijekovi za artritis
•    Lijekovi za kronične bolove
•    Lijekovi protiv žgaravice
•    Lijekovi za astmu
•    Lijekovi za kronične plućne bolesti
•    Lijekovi za srce
•    Lijekovi za štitnjaču
•    Lijekovi za neurološke probleme, kao što je moždani udar, Alzheimerovu bolest, te Parkinsovu bolest

Drugi uzroci nesanice

Nesanica može imati i druge uzroke. Jedan od njih može biti i trudnoća, posebno u prvom i trećem tromjesečju, zbog hormonalnih i tjelesnih promjena u tijelu, te veličine fetusa i njegove aktivnosti koji može ometati san žene. Problem se može javiti i tijekom menopauze, kada valunge mogu ometati san.

Žene i muškarci nakon 65 godine života mogu imati poremećaj spavanja, no to treba uzeti s određenom rezervom, jer starijim osobama nije potrebno više toliko sna, koliko mlađim osobama.

U „rizičnoj“ skupini su osobe koje rade noćne smjene i koje često mijenjaju ritam spavanja. Osim što se s time poremeti „unutarnji sat“ koji kontrolira spavanje, također se poremeti i proizvodnja hormona i drugih funkcija u tijelu, što može na kraju izazvati brojne zdravstvene probleme.  Apnea, mjesečarenje, sindrom nemirnih nogu

Apnea je poremećaj spavanja u kojemu osoba za vrijeme spavanja prestane disati. Prestankom disanja od nekoliko sekundi osoba iz stadiju dubokog sna prelazi u lagani san ili se budi, što može uzrokovati isprekidan i loš san i pospanost tijekom cijelog dana. Ono što je zanimljivo, većina osoba koja ima ovaj poremećaj spavanja niti ne zna da ga ima. Jedan od znakova apneje može biti hrkanje, koje je isprekidano sa stankama u kojima osoba koja spava prestaje disati, te nakon toga naglo pokušava doći do zraka glasnim udisajima i hrkanjem. Apnea se najčešće javlja kod muških osoba starijih od 65 godina, makar se taj poremećaj može javiti kod osoba bilo kojeg spola i dobi, pa čak i djece, posebno one koja imaju probleme s krajnicima.

San može remetiti i sindrom nemirnih nogu, a radi se o porivu trzanja i micanja nogu za vrijeme sna. Problem se najčešće javlja tijekom večeri i noći, pa zbog toga osobe mogu imati problem s utonućem u san i buđenjem za vrijeme noćnog počinka.

Osobe koje mjesečare nalaze se u stanju dubokog sna, no doslovno se mogu otvorenih očiju ustati te hodati i pričati. Mjesečarenje se događa za vrijeme NREM faze spavanja, a može varirati; od nerazumnog mumljanja i okretanja u krevetu, do pričanja, sjedenja, ležanja, hodanja i drugih radnji. Osobe koje mjesečare najčešće ne reagiraju na pitanja koje im postavi osoba je budna i kada se probude najčešće se ne sjećaju ničeg. Mjesečarenju su najčešće sklona djeca, no to ne isključuje i pojavu mjesečarenja kod odraslih.

Dnevnik spavanja

Postoje određeni načini na koji možete sami pokušati smanjiti nesanicu na najmanju moguću mjeru, no postoje određene indikacije kada je potrebno posjetiti liječnika. Ako imate određene indikacije da patite od apneje, tjednima ne spavate dobro, neprestano ste umorni i imate osjećaj da biste mogli zaspati na nogama, ne možete normalno funkcionirati, mentalno niti fizički, nemojte nikako zanemarivati simptome.

Sami sebi pokušajte pomoći vođenjem dnevnika spavanja, kako biste stvarno utvrdili koliko spavate. Izradite tablicu koja će uključivati podatke:
•    Vrijeme kada idete spavati
•    Koliko vam po prilici treba vremena da zaspite
•    Koliko puta ste se probudili tijekom noći
•    Koliko dugo ste sveukupno spavali
•    Osjećate li se odmorno kada se ujutro probudite
•    Koliko ste dugo bili budni u noći
•    Kada i što ste jeli i pili prije spavanja
•    Pod kolikim ste stresom i imate li kakve druge emocionalne ili fizičke probleme
•    Koje lijekove uzimate
Kako bi liječnik dijagnosticirao poremećaj spavanja, on će od vas tražiti informacije iz vašeg dnevnika spavanja, te općenito vaše navike spavanja i određene zdravstvene probleme.  Liječnik će vas nakon inicijalnog utvrđivanja problema, poslati na dodatne pretrage.

Imajte na umu da to nije problem koji se rješava preko noći! Tablete za spavanje možda jesu rješenje za određeno vrijeme, ali one isto tako vrlo brzo izazivaju ovisnost, te osobe koje ih koriste često ili svakodnevno, ne mogu zaspati bez njih, a nakon nekog vremena organizam postaje otporan na njih te su potrebne duple doze ili jače tablete.

Dovoljna količina sna potrebna je svakom čovjeku, nemojte zanemarivati njegovu važnost i potrebu. Dobar san, ujedno znači i zdravlje cijelog organizma.
Izvor: Žena hr

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.