Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

PSORIJAZAPsorijaza (grč. psora = ljuska) je kronična upalna bolest kože obilježena pojavom oštro ograničenih crvenkastih ploča prekrivenih srebrno bijelim ljuskama.

Osim kože, bolest redovito zahvaća vlasište i nokte, a u pojedinih bolesnika i zglobove u vidu psorijatičnog artritisa.

Psorijaza je kronična i neizlječiva kožna bolest koja se može kontrolirati lijekovima. Vrlo je česta i pojavljuje se kod osoba čiji imunološki sustav dobiva pogrešne signale koji uzrokuju prebrzo obnavljanje stanica kože. Kod oboljelih se obnavljanje stanica odvija u periodu od tri do četiri dana, dok kod zdravih osoba taj ciklus traje 28 do 40 dana. Te dodatne kožne stanice nakupljaju se na površini kože stvarajući crvene, ljuskave i upaljene promjene na koži koje uzrokuju svrbež, krvarenje i jaku bol. Ove promjene na koži izazivaju predrasude i negativne reakcije zdravih osoba, a time i diskriminaciju oboljelih. Psorijaza je ozbiljna sustavna upalna bolest koja osim što može zahvatiti cijelu površinu kože pogađa i cijeli organizam. U težem obliku može dovesti do invalidnosti, psihičkih poremećaja i metaboličkih bolesti koje oštećuju brojne organe te skraćuju život oboljelih.

Život s psorijazom

Prema istraživanju američke Nacionalne zaklade za psorijazu oboljeli su naveli da je život s psorijazom teži nego s drugim kroničnim bolestima, poput bolesti srca ili dišnih puteva. Jedino stanje koje je ocijenjeno gorim jest depresija. Psorijaza nije zarazna iako zbog neupućenosti izaziva strah od zaraze i gađenje zbog nagrđujućih promjena na koži pokazali su rezultati međunarodnog istraživanja provedenog u pet zemalja EU. Gotovo polovica ispitanika ne bi zagrlila niti poljubila osobu oboljelu od psorijaze te s njom  ne bi dijelila hranu niti plivala, unatoč informaciji da bolest nije zarazna. Oboljeli su zbog vidljivih pločastih lezija izloženi stigmatizaciji (negativnom obilježavanju).

Epidemiologija
•    Svaka pedeseta osoba u svijetu, dakle gotovo 125 milijuna ljudi, boluje od neke vrste psorijaze.
•    U Hrvatskoj od psorijaze boluje oko 80 tisuća osoba, što približno odgovara svjetskoj prevalenciji prema kojoj ova bolest pogađa oko 2 posto populacije, a u Hrvatskoj oko 1,6-1,7 posto. To je ujedno i jedna od najčešćih kroničnih kožnih bolesti u Hrvatskoj.
•    Psorijaza zahvaća sve etničke grupe, a bolest se najčešće pojavljuje među populacijom od 15 do 45 godina, no može se pojaviti i kod osoba ostalih dobi. Otprilike 10 do 15 posto pacijenata oboli u djetinjstvu, prije nego što navrše 10 godina.
•    Bolest može početi u bilo kojoj životnoj dobi, ipak najčešće se prvi put javlja u dvadesetim godinama.
•    2/4 oboljelih imaju blaži oblik bolesti dok se u 1/4 (25-40%) bolesnika manifestira umjereni do teški oblik bolesti.
•    Teži oblik bolesti pogađa osobe mlađe od 40 godina čija je radna sposobnost posljedično značajno umanjena
Uzrok bolesti
•    Uzrok bolesti nije u cijelosti poznat, ali se smatra da nastaje međudjelovanjem genetskih i čimbenika iz okoliša.
•    Za oboljenje od psorijaze u genetski predisponiranih osoba potrebni su vanjski „okidači“, poput sunčeva svjetla, stresa, bakterijske ili virusne infekcije, trauma fizičke ili psihičke prirode. Neki lijekovi, kao i brojni drugi čimbenici, mogu potaknuti manifestaciju bolesti.
•    U početku se vjerovalo da je psorijaza primarno bolest kožnih stanica. Danas se većina stručnjaka slaže da imunološki sustav, koji u normalnim okolnostima štiti organizam, odjednom počne naglo obnavljati stanice kože, te se one počnu nakupljati. Iz tog se razloga psorijaza često naziva „neizravno imunološkom bolešću".
Liječenje psorijaze
•    Do prošlog stoljeća oboljeli zbog slabog razumijevanja bolesti i vjerovanja u njenu zaraznost, oboljeli su bili isključivani iz zajednica i slani u kolonije gubavaca.
•    Ne postoji lijek, ali se novim metodama liječenja postiže se dulji period bez znakova oboljenja
•    Tretmani za psorijazu svrstavaju se u tri glavna tipa: topički lijekovi (lijekovi za vanjsku primjenu koji se nanose na kožu), liječenje svjetlošću (fototerapija) i lijekovi za sistemnu primjenu
•    Iako su stručnjaci u početku vjerovali da je psorijaza primarno epidermalna bolest (bolest kožnih stanica), otkriveno je da lijekovi koji oslabljuju imunitet pomažu u liječenju psorijaze.
•    Bolji prostup medicinskim uslugama i veće razumijevanje javnosti mogu doprinijeti poboljšanju kvalitete života oboljelih od psorijaze.

Vizual kampanje “Fokus na mene, ne na moju kožu” koji je dobio zlatno priznanje
u konkurenciji 26 zemalja na 4th IMID 2012 London, konferenciji udruga
oboljelih od imunološki posredovanih upalnih oboljenja.
 

Rezultati prvog istraživanja o kvaliteta života osoba oboljelih od psorijaze u Hrvatskoj
U Hrvatskoj od psorijaze boluje oko 80 tisuća osoba što je čini jednom od najčešćih kroničnih kožnih bolesti;
60% oboljelih od psorijaze treba emocionalnu podršku okoline
 
U povodu obilježavanja Svjetskog dana psorijaze i početka kampanje “Fokus na mene, ne na moju kožu”, Društvo psorijatičara Hrvatske u predstavilo je rezultate prvog istraživanja vezanog za kvalitetu života psorijatičnih bolesnika provedenog u Hrvatskoj. Tim istraživanjem po prvi su se put dobili važni podaci o kvaliteti života psorijatičnih bolesnika te svim problemima s kojima se oni susreću u svakodnevnom životu. Istraživanjem provedenim tijekom rujna i listopada obuhvaćeno je ukupno 274 bolesnika iz 12 ustanova, a podaci se odnose na zdravstveni, ali i socijalni te ekonomski aspekt života oboljelih osoba.  

Rezultati prvog istraživanja „Kvaliteta života psorijatičnih bolesnika“ provedenog u Hrvatskoj pokazali su da izraženost promjena na koži kod oboljelih od psorijaze uzrokuje niz problema u partnerskim, obiteljskim odnosima te u profesionalnom životu.
•    Zbog predrasuda okoline i osjećaja srama na javnim mjestima uzrokovanog izgledom svoje kože gotovo dvije 2/3 bolesnika treba emocionalnu podršku što govori o dodatnoj potrebi za podizanjem javne svijesti o ovoj bolesti u društvu kako bi se ono pravilno educiralo.
•    Od ukupnog broja ispitanika sudjelovalo je 58% muškaraca i 42% žena, a rezultati odgovora na pitanja povezanih s izraženošću simptoma bolesnika pokazali su kako 75% ispitanika ima jako i srednje jako izražene promjene na koži.
•    Analiza podataka povezanih sa socijalnim aspektom kvalitete života pacijenata s psorijazom u smislu obiteljskih i društvenih odnosa te stigmatizacije i emocionalnih tegoba pokazala je kako 60% oboljelih treba emocionalnu podršku.
•    Podaci istraživanja vezani za ekonomski aspekt kvalitete života oboljelih pokazuju da promjene na koži puno ili jako mnogo utječu na profesionalni život 26% bolesnika.
•    75% ispitanika ima srednje teške i teške promjene na koži
•    Čak 80% ispitanika ima tegobe povezane sa zglobovima (bol, oteklina, ograničenost pokreta) dok je u više od 1/3 izraženo nekoliko tih simptoma. Simptomi svrbeža, pečenja i boli javljaju se kod 94% ispitanika.
•    Trećina oboljelih od psorijaze tijekom godine provede prosječno mjesec dana na bolovanju
•    Čak 9% oboljelih smatra da je izgubilo ili nije dobilo posao zbog psorijaze.
Izvor:Žena hr

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.