Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

BOŽIKOVINAZaštitnica doma i obitelji

Jedan od najprepoznatljivijih i najomiljenijih božićnih ukrasa svakako je vjenčić ukrašen grančicom božikovine koji se može vidjeti ispred ulaznih vrata mnogih domova. Božikovina ili božika, zaštićena, ljekovita biljka, poznata je i pod nazivom božje drvce,  i vrlo ju često možemo naći kao sastavni dio raznih blagdanskih vijenaca. Još su stari Rimljani u vrijeme zimskih blagdana darivali božikovinu prijateljima kao zaštitu od uroka, grmljavine i čarolija.

U narodnim običajima božikovina predstavlja zaštitu od zlih duhova i nesreća, u zimskim mjesecima stavlja se ispred vrata, a za vrijeme božićnih blagdana u domove u kojima mora ostati do Svijećnice. Vjerovalo se da božikovina štiti od lutajućih mrtvih duša koje traže ulaz u topli dom, pa se zato stavljala u obliku vijenca na ulazna vrata, smatrajući kako će tako odagnati zle sile.

Neizostavan dio božićnih ukrasa

Božikovina je zimzeleni grm, zelenih listova, a plodovi su bobice, kuglice intenzivne crvene boje. I ovoga Božića mnogi će na ulazna vrata staviti vjenčić ispleten od žita, ukrašen grančicom božikovine i zvončićima, a na stol svijećnjak ukrašen grančicama smreke i božikovine. Uz imelu, božikovina je tradicionalno prihvaćena kao božićni simbol, i često se grančica božikovine može naći i kao motiv na božićnim stolnjacima, salvetama, te raznim drugim prigodnim dekoracijama. Čudesna moć koja se pripisivala grančici božikovine prenesena je i u kršćanstvo. Cvijet božikovine simbol je Isusova rođenja, crveni plod Isusove krvi, a list Isusove krune.

Zbog masovnog korištenja kao božićne dekoracije, božikovina je postala ugrožena vrsta. Zato božikovinu nemojte trgati u prirodi već je kupite u rasadnicima i vrtnim centrima gdje je uzgojena. Budući da je zaštićena biljna vrsta, i zabranjeno je u prirodi trgati grane ili čupati cijele biljke, nego tko želi može nabaviti sadnice iz uzgoja i posaditi ju u vrt, na balkon, gdje dobro podnosi gradske uvjete.

Ljekovita svojstva

Listovi su joj ljekoviti, pa se koriste u narodnoj medicini za pripremu čajeva, obloga, no, s upotrebom treba biti oprezan, jer su plodovi božikovine otrovni. List i korijen upotrebljavaju se u obliku čaja protiv groznice; naročito je dobar protiv bolesti želuca, crijeva i kod povišene temperature, te kod kašlja.

U pučkoj medicini božikovina se koristi za liječenje artritisa i drugih reumatskih oboljenja, gihta, groznice i malarije, bolesti krvi, bolesti limfe, otečenih limfnih žlijezda, bolesti dišnih organa i putova , bolesti probavnog sustava, krvarenja. Sok iz listova dobiva se mljevenjem svježe ubranih listova, a iscijeđeni sok upotrebljava se  za liječenje bolesti jetre. Korijen se koristi i za izazivanje znojenja u liječenju grozničavih stanja te kod povišene tjelesne temperature.

Izvor: Žena hr
 
(M.G.)

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.