Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Zdravi nokti su glatki i čvrsti, ujednačene boje, s okolnim mesom svijetloružičaste boje.

 

Niz poremećaja može utjecati na njihov izgled. Stoga vaši nokti mogu upućivati na vaše opće zdravstveno stanje. Mnogo toga možete učiniti kod kuće, prehranom i vanjskim liječenjem kojim se poboljšava izgled  noktiju. Nokti su sačinjeni od keratina, bjelančevine od koje se uglavnom sastoje i koža i kosa. Noktu na ruci treba oko šest mjeseci da naraste od korijena  do vrha, a noktu na nozi oko godinu dana.


Nokti i okolna koža mogu se inficirati bakterijama i gljivicama kao što su tinea ili kandida. Od njih nokti mogu postati mekši, izgubiti boju, zadebljati se ili ružno izgledati. Zanoktica (paronihije)  je bakterijska ili gljivična infekcija nabora kože uz nokat.


Neke kožne bolesti mogu zahvatiti i nokte npr. psorijaza, koja može uzrokovati zadebljanje, točkaste udubine ili čak odvajanje nokta od tkiva. Ispadanje kose u pramenovima poznato kao alopecija areata  katkad se povezuje s neravnim, grubim noktima. Druga, ozbiljnija stanja  koja mogu izazvati tegobe s noktima uključuju preveliko lučenje tiroidnog hormona (tirotoksikoza), poremećaje zgrušavanja krvi i upalu srčanih zalizaka (endokarditis). Nokti mogu pomodrjeti od jake astme, srčane bolesti, emfizema ili bronhitisa, dok žućkasti i vrlo tvrdi nokti  mogu biti posljedica bronhijektaze (oštećenih dišnih putova u plućima)  ili limfodema (nakupljanje limfe u tkivu). Promjena boje noktiju također može biti posljedica pušenja ili redovite uporabe laka za nokte. Nokti na nogama mogu urasti-primjerice, zbog pritiska neudobnih cipela.

 

Nekoliko se vrsta nedostataka hranjivih tvari može vidjeti na noktima:

-Anemija zbog nedostatka željeza može izazvati bljedoću noktiju koji postaju tanki, lomljivi i naborani.

-Nedostatak cinka izaziva bijele mrlje i/ili lomljivost noktiju.

-Nedostatak linolenske kiseline (esencijalne masne kiseline) može izazvati pucanje i ljuštenje noktiju.

 

LIJEČENJE

 

Prehrana – ako su vam nokti lomljivi ili se ljušte, ojačajte ih tako što ćete uzimati više hranjivih tvari poput kalcija (u mlijeku), omega-3 masnih  kiselina (u plavoj ribi), vitamina C  (u većini svježeg voća i povrća) i cinka (u plodovima mora i peradi).

-Kod tegoba koje su posljedica nedostatka željeza lječnik će vam odrediti terapiju s kojom ćete nadomjestiti  manjak željeza, a dobro je primijeniti i odgovarajuću prehranu

-Kod gljivične ili bakterijske infekcije nokta, možete ojačati imunitet uzimanjem češnjaka, te namirnica bogatih cinkom (jezgričasto voće, korjenasto povrće,školjke) vitaminom C i flavonoidima te omega-3 masnim kiselinama.

-Kod ispucalih noktiju uzimajte više vitamina A- pijte sok od mrkve i jedite više jaja, mlijeka i jetre. Svaki dan pojedite tri porcije plave ribe i dodajte riblje ulje u kapsulama.

-Za bijele mrlje na noktima, uzimajte više cinka i B vitamina, jedite više peradi, plodova mora i cjelovitih žitarica.

-Kod tegoba izazvanih psorijazom, jedite više plave ribe i drugih namirnica s esencijalnim masnim kiselinama.

Redovito odlazite na manikure i pedikure. Prije spavanja utrljajte u kožicu oko noktiju kremu. Nakon pranja ruku i nogu temeljito obrišite. Te koristite zaštitne rukavice kod obavljanja kućanskih poslova.

 

Prilog: Inka Mandić

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn