Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Male biljele,sive ili žute ranice mogu se pojaviti pojedinačno ili u skupinama bilo gdje u ustima, uključujući i jezik.

 

Vrlo su bolne i od njih pati oko 20 posto stanovništva. Afte su zapravo male gnojne ranice u ustima a, najčešće se javljaju kod adolescenata, čiji imunološki sustav nije još u cijelosti razvijen.Kod žena je također vrlo čest neposredno prije menstruacije ,te je vjerojatnost dada će ih dobiti dva puta veća nego kod muškaraca. Ako su vam roditelje mučile  afte, vjerojatnost da će te ih dobiti i vi je 90 postp. Često se javljaju kad ste iscrpljeni ili ste pod stresom. Slične ranice mogu se javiti i kao posljedica mehaničkih ozljeda izazvane grubim zubnim  potezima,četkicom za zube ili vrućom hranom.

 

UZROCI

 

Nezna se što izaziva većinu afti ali čini se da je njihovo pojavljivanje često povezano sa stresom. Smatra se da afte mogu biti posljedica  nedostatka željeza, folne kiseline, vitamina B 12 ili kombinacije navedenoga.Također mogu biti i posljedica poremećaja obrambenog sustava organizma.poput alergije na neku vrstu hrane. Katkad može biti i znakom ozbiljnijeg problema, npr.tuberkuloze, infekcije Herpesom simplexom, celijakije,Crohnove bolesti , anemije ili leukemije.

 

LIJEČENJE

 

Obično nestaju same od sebe. Pomoću ljekova koji se mogu dobiti  bez liječničkog recepta možete pospješiti proces zacijeljivanja. Tražite lijek koji sadrži glicerin,koji štiti ranicu i peroksid,koji suzbija bakterije. Ako afte ne reagiraju na ova sredstva liječnik će vam možda prepisati lijek koji sadrži difenhidramin da bi se ranica isušila, te lidokain za ublažavanje bolova. Ukoliko imate infekciju,možda ćete dobiti i antibiotik. No svakako bitrebalo dijagnosticirati i lječiti stvarni uzrok. Neki alternativni načini lječenja umanjuju stres i djeluju umirujuće na upaljeno područje.

 

PREVENCIJA

 

Svakako se zdravo hranite. Ojačajte otpornost na infekcije uzimanjem češnjaka, namirnica bogatih vitaminom C i flavonoidima te namirnice bogate cinkom i ograničavanjem uzimanja rafiniranih ugljikohidrata. Izbjegavajte pastu z zube koja sadrži deterđent poput natrijeva lauril fosfata, jer može uništiti zaštitni mucin u slini.

Evo još nekoliko savjeta:

-perite zube sodom bikarbonom koja djeluje dezinficirajuće

- svaki dan pojedite jogurt koji sadrži živu kulturu- on sadrži bakterije koje mogu održati zdravlje u organizmu

-izbjegavajte začinjenu, slanu ili kiselu hranu

- uzimajte dodatne količine vitamina C,skupine B, folne kiseline,željeza i cinka

 

Prilog: Inka Mandić

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn