brac online

Morate otkriti zbog čega je vaše dijete ugriženo ili grize drugu djecu, jer vjerujte, niti jedno dijete to ne čini bez povoda

Kao i svaki dan, došli ste po dijete u dječji vrtić, gdje ste ga ostavili čistog i neozlijeđenog, a kada ste došli po njega imalo je na sebi ugrize druge djece. Možda će zbog ovog novopečeni roditelji biti zabrinuti kako je i zašto njihovo dijete ugriženo, no činjenica je da ugrizi nisu ništa neobično, jer većina djece će barem jednom ugristi drugo dijete i isto tako biti ugrižena.

Djeca najčešće grizu kada se nađu u situaciji s kojom se ne znaju nositi, primjerice, boje se, ljutita su ili frustrirana ili će pak ugristi nekog jer je to dijete ugrizlo njih. Vrtićka djeca najčešće grizu kada se osjećaju stjerana u kut i boje se da će ih netko ozlijediti. Također, promjene u obitelji, kao što je dolazak prinove u obitelj može biti veliki emocionalni stres za dijete i potencirati agresivno ponašanje. A, ponekad će samo djeca ugristi kako bi vidjela kakvu će reakciju i efekt to izazvati, jer su previše uzbuđena i prejako stimulirana, a to je jedini način da pokažu svoju privrženost, ljubav ili bilo koje druge emocije.

Ipak, to što sada znate zbog čega se mala djeca često grizu, ne znači da je lakše kada vaše dijete dođe kući i ima na tijelu ugrize ili pak dobijete pritužbu drugih roditelja ili tete u vrtiću da vaše dijete „voli“ gristi drugu djecu, što može izazvati različite probleme. Zbog toga, morate otkriti koji je razlog što vaše dijete je ugriženo ili grize drugu djecu, jer vjerujte, niti jedno dijete to ne čini bez ikakvog povoda. Sva djeca radije će se igrati, zabavljati i veseliti. Kada otkrijete što se krije iza tih „ugriza“ moći ćete riješiti i sam problem.    

Što učiniti kada vaše dijete ugrize drugo dijete?

Kao prvo, razdvojite djecu tako da se ne mogu više gristi. Ostanite mirni, nemojte niti na jedno dijete svaljivati krivnju, te ih nemojte kažnjavati. Iako, ćete možda doći u napast da nastupite oštrije posebno prema svoje djetetu u takvoj situaciji, povišeni tonovi i kazna će samo kod vaše djeteta izazvati bijes.

Najbolje je da mu ukažete na to što je učinilo, primjerice; „Gledaj, sada Lara plače jer si ju ozlijedio i jer ju boli mjesto koje si ugrizao“. Pomozite djetetu koje je žrtva ugriza, bilo da se radilo o vašem ili tuđe djetetu. Provjerite, radi li se o ozbiljnijem ugrizu ili ne, te pokažite mnogo topline i brige za dijete.

Razgovarajte s djetetom

Kada ste smirili oboje djece, pokušajte im predočiti kako se trebaju ponašati u budućnosti i kako razgovarati, bez da dođe do ugriza. Primjerice, pitajte dijete „Što ćeš učiniti kada ne želiš da se Tomica igra sa tvojim vlakom?“ ili „Što ćeš reći odrasloj osobi kada ti se ne sviđa kako te djeca ponašaju prema tebi?“.

U tom razgovoru igrajte jednostavne uloge kako biste prošli kroz određene situacije u kojima će se možda naći vaše dijete. Primjerice, dijete vam kaže „Ti ćeš biti medicinska sestra, a ja ću biti bolesnik“, a vi mu tada lažete „Ne, to mi se ne sviđa“, što će vjerojatno vaše dijete zapamtiti, te će vjerojatno tu rečenicu koristiti kada mu se neće nešto sviđati, umjesto ugriza.

Kako spriječiti buduće ugrize

Razmislite kada se ti ugrizi događaju... Kada je na igralištu s djecom i kada mu neko dijete oduzme nešto s čime se ono želi igrati? Kada je oko njega previše djece? Pokušava li možda vas ugristi kada hranite ili mazite dijete? Razgovarajte s tetama u vrtiću ili osobama koje se za njega brinu preko dana kada vi radite. Možda oni upravo imaju odgovor. Nakon nekog vremena vjerojatno ćete moći predvidjeti kada bi vaše dijete moglo ugristi drugo dijete, te ga maknuti i intervenirati.

Ono što trebate promatrati u ponašanju svoje djeteta je plač, vikanje, udaranje nogom u pod... Kada primijetite te ili slične znakove s kojima vaše dijete pokazuje ljutnju, frustriranost ili strah, odmah reagirajte i prekinite ga prije nego što ugrize nekog. Možete, također, reći „Ne mogu ti dopustiti da ozlijediš Maju“ ili „ Ne mogu dopustiti da sa svojim zubima ideš bliže“, a prilikom toga čvrsto ga držite za čelo ili pak stavite ruku preko njegovih usta.

Ono što je važno da ohrabrite dijete da se obrati odrasloj osobi kada je uznemireno zbog nečeg, a ne da nasiljem samo rješava situaciju s drugom djecom. Mora naučiti zatražiti pomoć od odrasle osobe.Proces učenja djeteta da ne smije gristi drugu djecu može biti mukotrpan proces, te može potrajati, no kao i za sve drugo potrebna vam je upornost. Ono što je važno da imate suradnju osoba kojima povjeravate svoje dijete, a ako ona izostane, morate se zapitati ostavljate li dijete u dobrim i kompetentnim rukama.

Prilog: Žena hr.

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.