brac online

Iako je izbijanje zubi dio prirodnog razvoja kod djece, može biti razdražujuć i bolan proces.

Već prije rođenja zubi novorođenčeta su se razvili u desnima. U dobi od oko četiri mjeseca zubi se počimaju kretati prema površini. Do otprilike sedmog mjeseca  života u djeteta će izbijanje zubi biti u punum zamahu. Svih 20 mliječnih zubi obično izbije prije djetetove treće godine. Brzinu izbijanja zubi određuje naslijeđe, pa će vjerojatno kod sve vaše djece zubi izbijati prema istom obrascu. Izbijanje zubi je dobar trenutak za započimanje preventivnog programa za zaštitu zubi s redovitim pranjem desni. Zubari preporučuju da se u dobi od oko šest mjeseci počme s primjenom fluorida, čak i ako zubi nisu probili desni. Fluorid jača zube povezujući se s kalcijem i fosforom u njihovoj caklini. Dobre higijenske navike naučene rano biti će od neprocijenjive vrijednosti kada dijete počme dobivati stalne zube u dobi od oko 7 godina.

SIMPTOMI

-Češće «cendranje» ,noćno plakanje i pojačana vezanost dojenčeta za majku ili oca u vrijeme kad zubi obično počinju izbijati u dobi od oko 6 mjeseci

-Slinjenje te žvakanje prstiju kako se zubi sve više pomiču prema površini

-Otečene i upaljene desni, osobito na mjestu gdje treba izbiti zub

-Odbijanje sisanja prsiju ili bočice jer pokret sisanja povređuje osjetljive desni

UZROCI

Zub koji se pomiče prema površini izaziva bol i oticanje na mjestu izbijanja.Budući da ovo nije bolest jedino što se može to je da pokušamo ublažiti neugodu koju dijete osjeća.

LIJEČENJE

Osim što vam pedijatar može preporučiti tekući paracetamol koji se nesmije često upotrebljavati (doziranje će odrediti pedijatar ovisno o dobi i kilaži djeteta) postoje gelovi koji se mogu kupiti bez recepta a sadrže lokalni anestetik koji će ublažiti bolove.

Također evo i par uputa koje je dobro znati:

-Ohlađen, ali ne i zaleđen prsten za izbijanje zubi ili vlažan komad frotira može ublažiti bolne desni

-Kockicu leda umotajte u meku tkaninu i njome lagano trljajte desni te pomičite po njoj kako nebiste izazvali oštećenja

-Ukoliko dijete jako slini treba te ga redovito i učestalo brisati kako se ne bi razvio osip. Oko djetetovih usta i na bradu nanesite vazelinsku kremu ,kako bi zaštitili nježnu dječju kožu od  osipa.

-Ne hranite djete slanom ili kiselom hranom koja može povećati osjetljivost desni.

PREHRANA

Kad dijete  kojem izbijaju zubi odbijate od prsa, dajte mu lako probavljivu hranu, poput dječje riže ili prosa, odredite redovito vrijeme hranjenja i hranite ga polako pazeći da podrigne nakon svakog obroka.Nikada nemojte dopustiti da dijete grize dudu bočice ili zaspe s bočicom mlijeka ili soka jer će škrob i šećer ubrzati propadanje zubi. Što se tiče načina života kad dijetetu počnu izbijati zubi, možete mu početi svaki dan prati desni i zube gazom ili mekom četkicom.Kada dijete navrši dvije godine njegove motoričke sposobnosti bit će razvijenije pa ga možete početi učiti kako da sam pere zube,dok sa četiri godine dijete je spremno za prvi posjet zubaru.

 

Prilog: Inka Mandić

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.