brac online

Bilo kakva povreda nosa koja uzrokuje oticanje, izobličenje ili začepljenje dišnog puta, zahtijeva hitnu liječničku intervenciju.

Osim mogućnosti prijeloma kosti koja se nalazi u gornjem dijelu nosa, također postoji i mogućnost ozljede hrskavice, koja nosu daje karakterističan oblik. Udarac u nos može dovesti do pomaka septuma (pregrade) koji dijeli nosne putove. Tada je potrebno septum reponirati, to jest staviti ga na mjesto (izvršiti repoziciju septuma).

Crvenilo, oticanje ili bol u nosu nekoliko dana poslije ozljede također zahtijevaju liječnički pregled, a ukazuju na mogućnost infekcije.

Manja djeca su vrlo sklona stavljanju raznih predmeta u nos ili u  druge otvore na tijelu. Ponekad dijete ugura strano tijelo u nos tako duboko da ga ne možemo vidjeti prostim okom, već to zaključimo zbog iscjetka iz nosa neugodna mirisa. Strani predmet zajedno s upalnom reakcijom koju izaziva, dovodi do otežanog disanja kroz začepljenu nosnicu. Ako dobro vidite predmet i ako ga možete sigurno dohvatiti, onda ga nastojte pažljivo odstraniti iz djetetova nosa. Međutim ako je strani predmet daleko, najbolje ništa ne pokušavajte, jer biste ga mogli još više gurnuti i tako otežati njegovo odstranjivanje. U tom slučaju obavezno potražiti hitnu liječničku pomoć. Nakon vađenja stranog tijela iz nosa potrebno je ukoliko nema infekcije koristiti fiziološke kapi ili sprej za ispiranje sluznice nosa . Ukoliko je došlo do infekcije liječnik će odrediti antibiotsku terapiju.

 

Prilog: Inka Mandić

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.