brac online

Adenoidne vegetacije, limfatično tkivo smješteno u gornjem dijelu grla iznad i iza krajnika,poznatiji kao treći krajnik, imaju osobitu ulogu u djetinjstvu.

 

One stvaranjem antitjela pomažu organizmu malog djeteta da se bori protiv infekcija dišnog trakta. Od djetetove treće godine do otprilike sedme adenoidi rastu tako da mogu pružiti dodatnu zaštitu plućima i prsnom košu. Nakon približno osme godine oni se obično počinju smanjivati, a do početka adolescencije oni su praktički nestali. Kada se adenoidi inficiraju ili nadraže, oni nateknu, često zatvarajući dišni put u nosu i Eustachijevu cijev prema uhu, izazivajući blagu ili težu neugodu i otežano disanje ili sluh.

Ako ih se ne liječi, povećani adenoidi mogu dovesti do kronične upale sinusa, a u težim slučajevima apneje pri spavanju- u kojoj dijete u neko doba noći na nekoliko sekundi prestane disati.

Budući da je njihova uloga u suzbijanju infekcija velika, manja je vjerojatnost da će vaše dijete biti podvrgnuto adenoidoktomiji- ona se obično ograničava na najteže slučajeve.

 

SIMPTOMI

-apneja koja se javlja pri spavanju

- disanje na usta ( opstrukcija nosa )

-hrkanje (opstruirani dišni put )

-nazalni glas ( govorenje kroz nos )

-izlučevine iz nosa tijekom dana kombinirane s kašljem po noći, izazvane dreniranjem sinusa

-ponovljene infekcije uha u vezi s gornjim simptomima

 

UZROCI

Primarni razlog kroničnih tegoba s adenoidima je strukturalne prirode: oni narastu toliko veliki da zapriječe putove nosu. No infekcija ili nadraženost, možda izazvana alergijama, također može izazvati probleme jer usljed njih adenoidi nateknu.

 

LIJEČENJE

Najbolje da dijete pregleda otorinolaringolog radi procjene stanja te će možda zatražiti i rendgensko snimanje pomoću kojeg će odrediti veličinu i oblik adenoida. Dobro je da se obratite i alergologu koji će provesti pretrage da bi provjerio postoji li osjetljivost na alergene iz zraka. Ako su krivac alergije potrebno je lječenje alergija kako bi dijete desenzibilizirali.Ukoliko uzrok nisu alergije možda će otorinolaringolog preporučiti kirurški zahvat otklanjanja adenoida.

Evo nekoliko savjeta kako ublažiti neke od simptoma;

-za djecu s alergijama, smanjenje ili uklanjanje nadražujućih tvari iz okoline može olakšati stanje

-Ovlaživač zraka može pomoći djetetu koje pati od kongestije tako da sprečava da sluz postane pregusta

-dekongestiv koji možete dobiti bez lječničkog  recepta može privremeno ublažiti začepljenost

-pileća juha također može otvoriti začepljene dišne putove

 

Prilog: Inka Mandić

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.