Prvo moramo znati što je ovisnost. To je veliki problem u današnje doba i većina ljudi pati od njega. Ovisnost nije ništa drugo nego samo psihološka ludost ili ovisnost o bilo čemu, posebno o bilo kojoj aktivnosti. Ovisnost se javlja kada netko izgubi svoju kontrolu i kontinuirano na bilo koji način ta aktivnost ima neki štetan učinak na njega ili nju. U skladu s tim može se dogoditi u bilo čemu poput droga, alkohola, hrane i seksa i kada je u pitanju kockanje; to postaje stvarno ozbiljan problem među kockarima.
Za razliku od bilo koje druge vrste ovisnosti, ovu je ovisnost teško prepoznati.
Ali općenito se vidi kada osoba doživi dobitak u nekoliko kockanja i u skladu s tim osjeća da ne može kontrolirati svoje duboke porive za kockanjem te da može sklopiti lijep dogovor i dobiti sve više i više novca kroz tu vrstu aktivnosti bez suočavanja s problemima, uglavnom igrati ulogu u stvaranju ovisnosti o polju kockanja. Ovisnost o kockanju čini kockara toliko impulzivnim da ne može niti pomisliti da se ponovno uključi u ovu aktivnost, au fazi dobitka kockari postaju toliko uzbuđeni svojom zaradom da ni u kojem slučaju ne žele prestati kockati. Pritom osjećaju njihov sve veći intenzitet na polju kockanja. Čak se ponekad otkrije da ih odvraćaju stalni gubici jer misle da mogu ponovno pobijediti i vratiti svoj novac. Ovisni kockari zaboravljaju razmišljati iako je to oblik bezazlene zabave i zabave koji može postati i razorna bolest i može negativno utjecati na njih. To može dovesti igrače do velikih financijskih problema (kada počnu posuđivati ​​ogromne količine novca), mentalnog nemira, stresa u vezi i mnogih drugih aktivnosti vezanih uz njihov život.
Stoga se rekreacijsko sportsko kockanje pretvara u neugodno iskustvo za svakog kockara kada postane ovisan o ovom polju klađenja. Poput faze pobjede i gubitka (kao što je gore objašnjeno), postoji i faza očaja koja kockara može dovesti do užasne ovisnosti. Imajući na umu da mogu zaraditi sve više i više kroz ovaj proces klađenja i eliminirati svoje gubitke s kojima se čak mogu suočiti svakog alternativnog dana igranja, postaju psihički umorni. Neukrotivo stanje njihovih rastućih dugova čini ih očajnički željnim suočavanja s kockanjem svaki dan. Očajnički su kockari otkriveni kako se bave ilegalnim aktivnostima kako bi financirali svoje kockanje. Mogu teško patiti zbog beznađa, suicidalnih misli, čak i uhićenja, razvoda i bilo kojeg drugog iskorištavanja droga. To sigurno dovodi do potpunog sloma ovisnog kockara.
Iako se ovisnost o kockanju ne može tako lako prepoznati, postoje neki znakovi koji tu ovisnost mogu donekle ukazati. To uključuje stalnu raspravu o kockanju, pravljenje plana za kockanje, kockanje u bilo koje neobično vrijeme, upadanje u dugi krug dugova, davanje prednosti samo kockanju, a ne čak ni osobnom životu i odgovornostima, i zadovoljenje potrebe za kockanjem kako bi se izbrisao svaki praktični problem ili stres . To je samo koncept, ali namjerno znak ovisnosti nije ograničen samo na takva ponašanja. Mogu postojati mnogi drugi znakovi koji ukazuju na ovisnost o kockanju.