Povijest dobitka na lutriji
Dobitak na lutriji ima dugu i drevnu povijest. Riječ “lutrija” dolazi od talijanske riječi “lotto”, što znači sudbina ili sudbina. Mnoge lutrijske igre u engleskom govornom području nazivaju se loto igrama. Kako osvojiti na lutriji pitanje je širom svijeta stotinama, čak i tisućama godina.
Drevne lutrije
Lutrije imaju drevnu, časnu i pomalo šarenu povijest. Postoji mnogo biblijskih referenci o izvlačenju ždrijeba za dodjelu vlasništva, au Knjizi brojeva, Poglavlje 26, Mojsije koristi lutriju za dodjelu zemlje zapadno od rijeke Jordan. U Novom zavjetu rimski su vojnici izvlačili ždrijeb tko će dobiti Isusov ogrtač nakon raspeća.
Godine 100. pr. Kr., dinastija Hun u Kini stvorila je igru ​​lutrije poznatu kao Keno. Većina prikupljenih sredstava iskorištena je za financiranje izgradnje Kineskog zida, namijenjenog obrani perimetra. Dobitak na lutriji bio je manje važan od obrane zemlje.
Podrijetlo modernih lutrija
Prvu zabilježenu europsku lutriju održala je 1446. udovica flamanskog slikara Jana Van Eycka kako bi se riješila njegovih preostalih slika. Dobitak na ovoj lutriji danas bi vam donio mega milijunsku nagradu!
Enciklopedija Britannica navodi da lutrija kakvu poznajemo datira iz 15. stoljeća u Francuskoj gdje su je koristili pojedinačni gradovi za prikupljanje novca za jačanje gradske obrane (Europa ima snažnu tradiciju građana koji sebe smatraju pripadnicima grada, a ne države ili čak državu, na primjer, građanin bi za sebe mislio da je Rimljanin, a ne Talijan.) Francuski kralj Franjo I. dopustio je rad lutrija od 1520., a prva gradska lutrija koja je nudila novac kao nagradu bila je La Lotto de Firenze, koji je vodio grad Firenca 1530. Drugi gradovi u Italiji ubrzo su slijedili primjer.
Godine 1567. kraljica Elizabeta I. utemeljila je prvu englesku državnu lutriju, s nagradama uključujući gotovinu, zlatne i srebrne posude i tapiserije. U prodaju je bilo pušteno 400.000 ulaznica. Neko je vrijeme bilo pitanje kako dobiti na lutriji svih građana.
Godine 1612. engleski kralj James I. kraljevskim je dekretom pokrenuo lutriju u Londonu. Prihod je pomogao u financiranju prve britanske kolonije u Americi u Jamestownu, Virginia. Anglikanske crkve držale su dva od tri dobitna listića u prvom izvlačenju!
Dobitak na lutriji: Prva nacionalna lutrija
Sredinom 18. stoljeća dogodio se značajan događaj u Francuskoj. Zbog mogućnosti namještanja rezultata u privatnim lutrijama, Giacomo Girolamo Casanova (1725. – 1798.) uvjerio je Luja XV. od Francuske da osnuje prvu monopolsku lutriju u državnom vlasništvu, Loterie Royale vojne škole, koja je postala preteča Nacionalna lutrija. Sve druge lutrije u Francuskoj bile su zabranjene. Lutrija je bila igra u stilu Kenoa, gdje su igrači mogli odabrati 1, 2, 3, 4 ili 5 brojeva između 1 i 90. (Usput, Casanova je imao udio u novoj lutriji i kao rezultat toga postao je bogat, ali je ubrzo prodao svoj udio nakon toga i izgubio prihod zbog nepromišljenih ulaganja; zvuči baš kao neki moderni dobitnici na lutriji, zar ne?)