Utrke s automatima uzbudljiv je hobi kojim se svatko može baviti. Entuzijaste možete pronaći diljem svijeta, au gotovo svakom većem gradu postoje klubovi za utrke na automatima. Pravila većine klubova za trkaće automobile navode da je zabava njihov primarni cilj. U utrkama na automatima mogu uživati ​​ljudi svih dobi, muškarci i žene.
Automobili su vrlo jednostavne male sprave. Oni su minijaturni modeli pravih trkaćih automobila, obično u omjeru 1:24. Snaga se napaja u slot automobil preko metalnih traka koje se nalaze pored utora na stazi. To zatim preuzimaju kontakti uz nešto što se zove zastavica za navođenje, a to je oštrica koja se okreće i nalazi se na prednjem dijelu automobila. Taj se napon mijenja pomoću otpornika koji se nalazi u ručnom upravljaču koji drži “vozač” automobila. Ovo čini osnovni krug. Dostupne su i druge dodatne značajke poput elektroničkih uređaja.
HO automobili rade nešto drugačije, ali premisa je ista. Struja prolazi kroz metalne tračnice koje strše neposredno iznad površine staze i koje su postavljene dalje od utora. Automobil ima električne kontakte koji se nazivaju “papuče za podizanje” koji su montirani izravno iznad šasije automobila. Obično se koristi mala okrugla igla za navođenje umjesto zakretne zastavice.
U mnogim trkaćim automobilima, vučni magneti se često koriste kako bi automobilu dali nešto što se zove potisna sila. To pomaže automobilu da zadrži svoj odnos prema trkaćoj stazi kada putuje većim brzinama. Pruža veći užitak za vozača jer automobil neće kliziti ili “zanositi” prema van tijekom utrke. Ovo pruža realističniji vizualni dojam za vozače.
Automobili su više od mini verzija svojih pandana u punoj veličini. Neki su izgrađeni od nule i prekrasno su ručno izrađene izvedbe omiljenih pjesama svojih kreatora. Neki su čak dodatno modificirani kako bi im se dala još bolja prednost performansi. Osim male zakretne zastavice, nema ničega što bi spriječilo automobil da ne izleti sa staze prilikom zavoja. To je ono što hobiju daje tako uzbudljivu privlačnost onima koji u njemu sudjeluju.